Scurta istorie a neamului Cernautenilor
Facem (pentru moment) o foarte scurta istorie a neamului respectiv, care, pentru prima data este menţionat (in anul 1772) in satul Ispasul, ocolul Cerenius, tinutul Cernauti. Cernautenii sunt pomeniti (in a. 1774) si in satul Malinesti, ocolul de Sus, tinutul Hotin. Aveau statutul de mazili (in s. Ispasul) si birnici (în s. Malinesti). si intr-un sat si in altul apare mentionat un Vasile Cernauteanu.
In 1820 (la Colicauti, tinutul Hotin) locuia preotul Vasile Cernauteanu, in cca 1770. Deocamdata nu stim legatura (daca este) intre Cernautenii de la Ispas si Malinesti si cei de la Colicauţi. Preotul Vasile Cernauteanu de la Colicauti avea doi feciori (pe care ii cunoastem): Iacov (n.1801) si Alexandru (n.1810). Acesti doi frati care ajung (la timpul lor) slujitori bisericesti, dau nastere unei pleiade intregi de preoti cu multa carte. Astfel, Gheorghe Cernauteanu (pe linia lui Iacov) ajunge senator averescian, iar Nicolae (pe linia lui Alexandru) voteaza in 1918 Unirea Basarabiei cu Romania. Ei sunt veri a doilea cu strabunica lui Victor Cernauteanu. E vorba de Elizaveta (n. la 16 iulie 1867), fiica preotului Ioan a lui Iacov Cernauteanu.
Pot fi aduse si multe alte exemple ce se refera la tumultoarea si prolifica activitate a neamului Cernautenilor. Sper, ca intr-un viitor nu chiar atit de indepartat, sa revin la continuarea cercetarilor si la analiza mai aprofundata a documentelor inedite depistate de catre mine in arhiva Nationala a Republicii Moldova.
Alexandru Furtuna
27 septembrie 2004
Lasă un răspuns